Właśnie wróciliśmy z 2nd Baltic Sea Kayak Symposium – tygodniowych warsztatów kajakarstwa morskiego organizowanych na Bornholmie przez Fundację Promocji Rekreacji KiM. Gościem tej edycji warsztatów był John Carmody (www.seacliffkayakers.com) – instruktor kajakarstwa morskiego (British Canoeing level 5 Sea Coach). Była to dla nas niesamowita okazja do nauki, ćwiczeń i wymiany doświadczeń.

Warsztaty kajakarstwa morskiego na Bornholmie
Ratownictwo w kajakarstwie morskim
Jednym z ważnych tematów, na którym się skupiliśmy było ratownictwo, zarówno z pomocą drugiego kajakarza (m.in. T-Rescue, Ręka Boga) jak i techniki autoasekuracji. Ćwiczyliśmy w różnych warunkach – od spokojnej po rozfalowaną wodę, także blisko przeszkód, np. skał lub falochronu.

Omówienie pływania, lądowania i wodowania się w ogrodach skalnych
Rock gardening
Rock gardening, czyli pływanie wśród ogrodów skalnych było dla nas ciekawym doświadczeniem. W Polsce wybrzeże jest jednolite i piaszczyste. Bornholm mimo swoich niewielkich rozmiarów ma bardzo urozmaiconą linię brzegową, od szerokich białych plaż po ogrody skalne i wysokie granitowe klify.

Ćwiczenia techniki wiosłowania do przodu
Techniki wiosłowania do przodu
Podobno kajakarz, który mówi, że potrafi wiosłować do przodu na pewno kłamie 😉 Technika wiosłowania to coś nad czym można pracować wiele lat. Ergonomia i płynność ruchów, efektywność zawiosłowań, pływanie w trudnych warunkach np. w silnym wietrze… Jak widać jest co doskonalić! Cieszymy się, że mogliśmy robić to pod czujnym okiem Johna, który pomagał nam zmieniać nasze nawyki i przyzwyczajenia.

Pływanie przy wybrzeżu klifowym i zwiedzanie jaskiń

Gotowanie w wersji outdoor

Testowanie zup roślinnych
Testowanie roślinnych zup
Podczas warsztatów mieliśmy możliwość przetestowania kilku smaków 100% zup roślinnych Zielone Pojęcie. Zupy przygotowane są z suszonych warzyw i przypraw. Całość jest zapakowana w torebkę foliową, której zawartość wystarczy wsypać do wody i całość pogotować kilkanaście minut. Szczególnie zasmakowała nam zupa z cukinii i zielonego groszku z dodatkiem kaszy jaglanej. Takie zupy to świetna propozycja do urozmaicenia menu wyprawowego. Paczka jest lekka i zajmuje niewiele miejsca. Na pewno zaopatrzymy się w nie na kolejne wyprawy!

Motylarnia

Odkrywamy Bałtyk na nowo!
Odkrywanie Bornholmu
W wolnej chwili odwiedzamy motylarnię, która robi na nas niesamowite wrażenie! Wszędzie dookoła latają gigantyczne kolorowe motyle, a temperatura +27 °C i relaksująca muzyka sprawiają, że moglibyśmy stąd nie wychodzić. Warto wybrać się też na spacer po urokliwych nadmorskich miasteczkach, by poczuć portowy klimat tych miejsc. Kolorowe domki z dużymi oknami, rozwieszone w marinie sieci rybackie, małe portowe knajpki… Mamy wrażenie, że na nowo odkrywamy Bałtyk, nad którym przecież mieszkamy na co dzień.

Wrzosowiska porastają wydmy i skały

Wrzosowiska porastają wydmy i skały

Cudowny zachód słońca na plaży w Snogebæk
Podziękowania
Bardzo dziękujemy organizatorom oraz uczestnikom warsztatów za możliwość szkolenia się, potestowania nowych sprzętów i wzajemnej wymiany doświadczeń.